Portar längs en gata

Visst finns det dörrar som drar stegen till sig, som i all anspråkslöshet ändå lockar och bjuder in. Jag vet en sådan dörr. Den ligger på Kocksgatan och var gång jag passerar står den öppen. Går du in där kommer du till en liten cementerad rektangulär innergård, i ett av hörnen finner du en trädgårdsgrupp och några blomlådor. Var det inte mer än så här? kommer du säkerligen att undra, precis som jag gör när jag smugit mig in. Men gården är inte det du ska titta på här. Nej, välj istället trapphuset. Där finns det vackraste golv, en mönsterlek för ditt öga.

 


Fortsätter du Kocksgatan fram når du så småningom gatans vänliga portar.
Du vet, de som alltid tycks säga hej och välkommen.

 

Min favorit på Kocksgatan är 42:ans port. Hit dras jag alltid när jag befinner mig i närheten, kanske är det den enkla vita putsen mot dörrens gyllengula trä. De raka linjerna som bryts mot de oregliga rosorna i förgrunden, den trygga hemkänslan finns här, förmodligen är det kombinationen som gör det. Min mormor brukade alltid säga att en trädgård blir hel först när det finns en ros som spirar i den. Här hälsar rosorna var gång du kommer hem eller är på väg därifrån.




Sedan finns det ju uppfodrande portar, som signalerar blodigt allvar och kräver gott uppförande av alla passerande. Bästa exemplet här är nog 54:ans oxblodsfärgade port.
Som motvikt tycks Maskeradaffären sökt adress två portar bort. Inhyst på Kocksgatan 56 ramar gäckande röda lister in butikens överfulla skyltfönster. Det är svårt att passera utan att stanna till, utan att vilja kika in och plocka ut någon fantasifull festförhöjare. Var gång jag gått förbi har affären dock varit stängd, men likväl har jag stannat upp... - skulle du göra likadant?

 


Den sötaste lilla porten på gatan tillhör butiken Wheeler-Dealer på nummer 62, specialisterna på mc-däck som enligt rykte ska ha stans billigaste och snabbaste service, men de har också ett av de knäppaste svar jag hört på sin telefonsvarare.

 

I klassen sött hamnar såklart även Snobben, Nalle Puh och Co som radat upp sig i fönstret under den gröna lampan. Men idag uttrycker de mest oro över vännen som lovat gå ut en stund och vara strax åter men inte synts till än. Eller, ja, Snobben är väl den som verkar mest orolig. Men deras vän är egentligen inte långt därifrån, mätt och belåten ligger han och jäser på butiken Vrooms trapp. Att han drar ut på tiden är bara för att retas med Snobben, för sådan är Katten.

 


Mest ängslan uttrycker annars 9:ans port. Anonyma lamellgardiner skyddar mot insyn och den gallerförsedda dörren är ordentligt låst. Och visst skvallrar de bruna pardörrarna intill om att här kan det gå vilt till. Så intygar även den nedklottrade dörren bredvid. Men är den inte samtidigt väldigt vacker? Som ett konstverk signerad av flera. Att det egentligen är ett brott blundar figuren i mitten för.

   

Så nu, vad säger din port?


Kommentarer

Hej, vad roligt att du hittat hit!
Kommentera gärna inlägget här, jag blir så himla glad!


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback