Trubbel-bubbel

Klockan har passerat 23.00 och jag är inte det minsta trött.
Jag är skitnervös. Jag har fasen hela Gröna Lund i magen.
Det bubblar som trubbel-bubbel.
Grejen är den att ska hoppa in som webbredakör imorgon. Det kan ju låta bra, men just nu fattar jag inte varför jag tackade ja. All erfarenhet jag har är cirka en timmes genomgång i publiceringsvertyget...
... och taxin hämtar mig prick 05.00 imorgon. Det ingår tydligen som någon slags arbetsförmån när man börjar den tiden på dygnet. Har jag tur blir jag inte hemskickad före lunch i alla fall... ja, jo, jag tänker ta matlåda med mig.

För mycket rörelsebehov för ett kontorslandskap

Jo, just det, jag sitter i ett kontorslandskap. Det är social miljöträning utan dess like. På en armslängs avstånd åt båda håll har jag bänkgrannar. Vi sitter tre i rad och mitt emot mig sitter ytterligare tre i rad. Nu har jag upptäckt att alla andra tycks kunna sitta stilla på sina platser. Hur fixar folk detta år efter år?
Redan efter en timme börjar det krypa i mig, lägg på någon timme och jag vaggar stolen sidledes, bakåt och framåt och är helt övertygad om att jag måste ha någon slags odiagnostiserad bokstavskombination. 
Räddingen är den goda-kaffe-maskinen som det tar cirka fem minuter att gå till.
Och det bästa av allt, det finns olika vägar dit så jag kan variera mig. Jag dricker förstås inte kaffe - om man tar te och häller en massa mjölk i koppen så tror jag faktiskt att det kan tas för latte.
En annan sak jag konsekvent kör med är att omedelbart anmäla intresse så fort det finns ett uppdrag utanför huset, oavsett vad. Idag innebar det att gå iväg och handla en matkasse och det förgyllde hela dagen. Ingen annan på redaktionen tycks fatta att jag att jag gör sådant här frivilligt. 
Men kom igen, en hel dag vid ett bord, det blir man ju konstig av. För om du har suttit still så länge - medge att du också börjar tänka lite märkliga tankar?  Johodu!
För inte är det väl bara jag som börjar fundera över hur fort och hur länge man skulle kunna stoppa fingrarna i näsan utan att någon annan märker det?
Eller vilka av bänkgrannarna som skulle gå till final i en gyttjetävling / pajbakningstävling / orienteringstävling?
Vilken kändis bänkgrannarna liknar mest utseendemässigt?
Eller vänta, ta den här - vilka på arbetsplatsen som skulle kunna tänkas strula med varann eller kanske redan har gjort det?


* Ehh, funderar på om ett träningskort skulle kunna råda bot på en del av problemet i alla fall...


För så får man inte säga

Katastrof. Platt fall. Åt fanders med alltihop.
Imorgon blir alltid en bättre dag försöker jag tänka. Men se nääh-ej, det bidde det inte. Uppdragen jag gör spricker. Vinkeln känns inte ny, intervjupersonerna inte tillräckligt heta - texterna arkiveras och prestationsångesten växer. Jag får nya uppdrag, historien upprepar sig.
Ungefär så. Bahhh!
Tror jag jinxade allt med förra inlägget om hur bra det är. Nu går jag istället runt som parian på arbetsplatsen. Jupp, jag är i en svacka och vet inte riktigt hur jag ska ta mig ur det här. Kom fort nu revanschen - för i hvte!

Och när allt känns som mest dystert säger intervjupersonen det som aldrig kan skrivas i artikeln men som får mig att le varje gång jag tänker på det. 
Så jag söker honom hela förmiddagen utan resultat, mitt i lunchtimmen svarar han plötslig och vi bestämmer att jag ska ringa drygt 50 minuter senare.
Men då tjuter det upptaget hela tiden.
Nyhetschefen frågar efter min text.
Absolut, strax klar säger jag.
Går tillbaka till min plats, tar upp telefonen och nu banne mig ringer jag intervjupersonen var tredje minut. Telefonterror fungerar. Han svarar till slut, men stressen i hans röst avslöjar genast att han har bråttom.
– Jag ska in på ett möte, säger han och jag hör ett hisspling i bakgrunden.
– Åhh.. det gör inget ,säger jag så vänt jag bara kan, då tar jag bara en snabb fråga. Lovar, det går undan!
– Ehhh.. ookej... då börjar jag klä av mig medan du frågar...
– Vaa??! vad är det för ett möte du ska på egentligen?!
Ajjajaj, inte så smart tänker jag och blundar. Ibland kommer frågorna för fort helt enkelt, orden slipper ur mig innan jag hinner hejda det.
– Alltså rocken, jag ska bara ta av mig rocken! Alltså inget annat. Det är sant!
Antingen bär det eller brister det nu tänker jag och kan inte längre hålla tillbaka skrattet. Jo-rå, han börjar skratta han med. Vi skrattar så vi kiknar.
– Ta din fråga du, det spelar ingen roll att jag blir sen till mötet säger han.
Vi skrattar fortfarande när vi lägger på luren.

Goda ord som godsaker

Du undrar hur det går?
Det går bra nu, svarar jag och försöker hindra att ett "tror jag" slipper ur mig.

Hur känns det? frågar du.
– Overkligt, som att jag testar gränser. Jag pratar med människor om deras problem, deras engagemang, mål och drömmar och jag svettas med att formulera meningsfulla och intressanda rader som fångar just dig.
När jag känner mig klar räcker jag över utkastet till chefen. När jag hittar mina ord i tidningen är tanken alltid densamma "ooj... och de tryckte det visst..."
Det bubblar i magen. Glädje.

Men mailkorgen svämmar över av personer som irriterat upp sig av någon anledning. Som vill tala om hur jag borde ha lagt upp texten istället, vilka intervjupersoner jag borde ha valt eller att jag helt enkelt inte borde ha skrivit om ämnet alls. Emellanåt med poängen att enbart göra det tydligt hur dum jag är.
Så ibland, ett mail eller ett telefonsamtal från en läsare som känt sig berörd och som kommer med positiv konstruktiv respons. Trots att det är sällsynt händer det, och de personerna stannar i hjärtat. Sparas. Goda ord att plocka fram en hungrig dag. Och jag tänker på alla de lysande texter av andra som jag en gång läst och fortfarande bär med mig. Jag hoppas att det funnits någon som i all vänlighet hört av sig till dem. Jag ångrar att jag inte gjorde det.



Recbecka Törnqvist - Good Thing


Melankoliskt och vackert

Johnny Cash - Hurt


Mygg och spindlar i vårt hus

Vår lilla lägenhet fylls av myggor och spindlar som flyr in nu när kylan biter sig fast utomhus. De sätter sig på väggarna och i taklampans sken får skuggorna deras smala ben att bli tredubbelt långa. Vi låter de vila på väggarna.
Har ni förresten sett filmen eller läst barnboken om grisen Wilbur som hade en spindelvän som hette Charlotte? Om inte så gör det. Lovar, den är bra. Författaren är E.B White.